Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leiner Laura - Bábel

 covers_259834.jpg Leiner Laura -

 Bábel 


Kiadó:CICERÓ KÖNYVSTÚDIÓ KFT. 
Oldalak száma:528
Súly:450 gr
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2013

*Fülszöveg* :    Bábel. A legnagyobb nyári zenei fesztivál, valahol Pápa mellett. Mi lehet jobb annál, mint tizenhét évesen, életedben először, egy hetet eltölteni itt a barátaiddal? A zárónapi koncert a Red Hot Chili Peppersé, és Zsófi többek között azért érkezik, hogy találkozhasson Anthony Kiedisszel. Na de addig még sok minden történik vele, Napsival, Abdullal, Hipóval és Szaszával az Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália színpad körül… Bábel. Ha voltál már fesztiválon, azért fogod szeretni, ha még nem voltál, azért.*Én jövök* : Bábel...hm.  Ki gondolta, hogy egy zenei fesztivál ennyire jó lesz? A válasz egyszerû, valószínûleg Zsófi, hiszen nem véletlenül gyûjtött erre egész nyáron. Ki nem hagyná. Leiner Laura könyvei közül ez a kedvencem, hiszen tele van meglepetésekkel és kimondottan eseménydús, egyszóval zajlanak benne az események, dehát egy fesztiválon

55509120705034221_campuslive.jpg

 általában igy szokott lenni. Zsófi tök nyugodtan vág neki ennek az útnak és még csak nem is sejti mi várhat rá. Az írónő legtöbb könyvére azt lehet mondani ,hogy valamiképpen összefüggenek a történetek, hiába más más a sztori. Ez a történet viszont mindenen túl tesz, nem lehet előre tudni, hogy mivel fog végződni. Zsófi belevág ebbe a kalandba, legjobb barátnőjével Napsival, annak dilis bátyjával Boldival, Szaszával, Hipoval, és Abdullal. (Kicsit csalódott voltam a rövid fülszöveg miatt, de ezt kárpótolta a könyv). 
Mi más lenne a legnehezebb egy fesztiválon -  a csomagokon kívül -,  mint sátorhelyet keresni. Ráadásul nyár van, ami nem könnyíti meg Zsófiék dolgát. 
Szerettem, hogy Laura itt úgy írja le a fesztiválozók szenvedését, hogy az olvasók is átéljék azt. Fullasztó hőség, kilométeres sorok az italeladóknál, tömeg, és még sok-sok séta a fesztivál területéig. 
Nevetnem kellett, ahogy Napsi kihasználja népszerűségét, annak érdekében, hogy könnyebb legyen az útja. Ez egyben annyira nem tetszett. Hiszen az egész történetben Napsi, egy kissé kényes lányt alakít, aki túl könnyen esik szerelmbe, de számára elérhetetlen emberekbe. 
Zsófi még mindig azt a vadóc álmát követi, hogy Antoni Kiedist láthassa, aki fellép a fesztivál ideje alatt. 
Abdul és Szasza pedig csinos lányokat akarnak felszedni és dobni közel egytized másodperc alatt. 
Zsófi kissé túl szerencsétlen ha azt vesszük, hogy megismerkedik Kolossal - Napsi bátyjának Boldinak a haverjával- akinek rögtön felvág a mobilnetével, de itt is beég (hol nem), mikor Kolos közli, hogy az egész fesztivál területén ingyen wifi van. 
Itt megpecsételődik kettejük nem éppen fényes viszonya, ami felpörgeti az eseményeket. Napsi beleszeret egy olaszba, kit az egész fesztivál ideje alatt kergetni fog, szerelemtől fátyolos szemei előtt reménytelenül. Imádtam mikor Zsófi érdekházasságot köt Szaszával egy gyűrűért, s ez a hír elterjed egészen Zsófi szüleiig, amitől szegények beleőrülnek. 
Zsófi szülei. Na igen, kicsit túl aggódnak, kicsit túl.... Á reménytelen esetek ők is. Mivel Zsófit nem tudták megakadályozni, abban, hogy elmenjen a fesztiválra, ezért felpercenként hívogatják, mintha várnák,  hogy addog valami baklövést követ el a lányuk. Vicces egy eset. 
Nagyjából Abdul és Szasza minden második mondata ebből áll : ,, Atesz nagyon nagy arc". Láthatatlan mellékszereplőnk, nagyon beitta magát a történetbe, aztán meg sehol se lesz a nagy partyarc. 
Zsófi meg amennyit csipkelődik Kolossal annál jobban érzi magát vele, mert egyre több időt töltenek egymással, amellett, hogy Kolos VIP tagságát Zsófi arra akarja használni, hogy bekerüljön az RHCP koncertre és első sorokból megleshesse Antoni Kiedist. Napsi szerelemtesztjének hála Zsófi azt hiszi tetszik neki Kolos. Telik az esemény miután egyszercsak mindenki elúszik pénzügyileg, az ostobaságuk miatt, s ráadásul fogadásból mégtöbbet veszítenek. Zsófinak még van tartalék pénze és kis csellel elkölt belőle egy kisebb 
összeget ennivalóra. Kolos meg - akinek szintén maradt pénze - legyőzve önzőségét kifizet nekik egy reggelit. Zsófi beleüti az orrát Kolos volt viszonyába-ami egy szakítással ért véget -  mikor találkozik Petrával, Kolos volt barátnőjével. 

tumblr_n0sjyzg4mt1tp93r7o1_500.jpg

Az tisztázza előtte a helyzetet, s elakarja mondani Kolosnak, annak ellenére, hogy tudja kibékülnek, s ezzel elveszíti. Szasza rájön, hogy Zsófinak tetszik Kolos, de nemtudja, hogy Zsófi most készül kibékíteni volt barátnőjével. 
Na igen kiderül,  hogy Szaszának tetszik Zsófi, már régóta, de Zsófi erre még nemjött rá. Kimutatkozik Szasza ostobasága, mikor összeáll egy másik lánnyal Euláliával, s ettől Zsófi lesz féltékeny, ami arról tanúskodik, hogy Zsófi vak, de nagyon. 
Zsófi gyengesége, akkor jön ki, mikor haza akar menni elmenekülni, minden elől, s a könnyebb utat választaná ha nem lenne Kolos. Miután sikeresen kibékítette Petrával, rávilagítják, arra, hogy ő bizony szerelmes Szaszába. Mikor rádöbben erre ő maga is, elmegy, hogy bevallja érzéseit ami jó ha nem tájékoztatnák róla, hogy Szasza Euláliával van. Zsófi lerészegedik. Szasza csalódott lesz, nem hitte volna, hogy Zsófi ilyen. 
Igenám, de este Zsófi küld Szaszának egy szerelmes üzenetet, amit Szasza nem tud elolvasni, mert elhagyta a mobilját. Végül meglesz a mobil Zsófi kitörli, amit Szaszának küldött, s elmegy az RHCP koncertre. Végül Szasza ír neki egy sms-t mibe az áll, hogy küldött neki e-mailt is nemcsak üzenetet. Itt megmutatkozik Zsófi, Napsihoz hasonlítható tulajdonsága, mibe otthagyja életének várva várt koncertjét, és szalad Szaszához. 
 
 
Karakterek : Zsófi egy célratörő lány, aki előtt csak az lebeg, amit véghez szeretne vinni. Látjuk , hogy lohol Antoni Kiedis után, és hogy hagyja ott a koncertet, amire vágyott csakmert Szasza vár rá. Emellett kissé önsajnálkozó típus. 
Napsi egy igazi életerős ember, aki a szórakozásnak él, s minden szabad percét ennek áldozza. 
Abdulról annyit, hogy tisztán látja a dolgokat s nem avatkozik abba, amihez semmi köze. 
Szaszát az írónő igazi kis vicces fiúnak írja le. Rendesen takarni tudja az érzéseit, de mikor Zsófi felhagy az elérhetetlen Kiedis után rohangálni, és beállít Kolossal, aki nagyon is elérhető, akkor eléggé gyerekesen oldja meg a problémát, egy másik lánnyal féltékennyé teszi Zsófit,  ahelyett, hogy bevallaná, amit eddig érzett a lány iránt. 
Boldit hagyjuk. Napsihoz hasonlóan élvezi az életet. Tökéletes testvér párosítás tekintve még a veszekedésüket is. 
Kolos... Igazi barát, akármennyire idegesíti Zsófi kitörései, igazából szórakoztatja, s még segít is neki. Lehet rá számítani. 
Hipo.. Róla kevés szó esett szegénykét hipochondernek írta le Laura, s nem tudom, hogy jutott eszébe, de a közelébe kell egy orvos az biztos. 
Petra.. Aki szegény csak kedveskedni akart Kolosnak, aki félreértette azt, s szakítottak, de a végén természetesen szent a béke. 
S végül jöjjön a punk, aki mindenhol ott van főleg Zsófiék közelébe,  s csak egy polifoam van nála, minden mást kunyizik. Szórakoztató egy karakter. 

*Vélemény a könyvön* : „Nagyon örülök, hogy Laurának sikerült megjeleníteni és tökéletesen visszaadni a fesztiválok hangulatát, és kifejezetten tetszik a humora. Gratulálok!” -  Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója

*Borító* : 4/5 pontból -  nem fogott meg, mert nem mond el semmit a könyvről, a sarokban az Antoni Kiedis kitűző, meg a Bábel belépő jellemzi az tetszik benne, de minthogy a fülszöveget, ezt is keveslem. A színválasztás viszont tökéletes. 

*Kedvenc karakter* : Kolos. Kimondja,  amit gondol, nem kertel, és helyrebillenti Zsófit. Jó hatással van rá ezért is érzi jól magát vele. 

*Nem kedvelt karakter* : Akikkel Szaszáék fogadnak. Szegényeket csúnyán átverik. 

*Tetszett benne* : Hogy egy percre sem unatkoztam, s nem éreztem késztetést, hogy átugorjak egyetlen oldalt is. Le sem lehet tenni. Ha elkezded nem tudod abba hagyni.

img_201410295_080537.jpg

 Lényegében az fogott meg , hogy ez a történet Zsófi rajongói blogján szerepel. Tökéletesen lett tükrözve a lényeg. Imádtam Zsófi szarkazmusát. 

*Nem tetszett benne* : Szasza oktalan féltékenysége, mikor esett semmitmondó mondatok szerepeltek benne, Zsófi beégéseinél pedig lehunytam a szemem, ötig számoltam és továbbolvastam. 

leiner-laura-bc3a1bel.jpg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
58637_540933999310107_734382018_n.jpg
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.